Hieronder wordt aangegeven wat we per MUP-project in 2023 hebben gedaan.
16A. Participatie
- Sinds december 2023 heeft de gemeente Noordenveld officieel een participatiebeleid. Dit beleid is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de werkgroep participatie van de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie.
- Aan dit participatiebeleid ligt een uitgebreid participatietraject ten grondslag. Verspreid over vier avonden (in Roden, Peize, Norg en digitaal) zijn er gesprekken gevoerd met vele inwoners over hoe zij betrokken willen zijn bij de plannen van de gemeente. Daarnaast is er een enquête uitgezet die bijna 200 reacties opgeleverd heeft.
- In lijn met het participatiebeleid, dat destijds nog in concept was, zijn al diverse participatieplannen geschreven die langs de gemeenteraad gegaan zijn. Voorbeelden zijn de trajecten van Maatlanden-De Zulthe, Roden Zuid en het participatiebeleid zelf.
- De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. De Omgevingswet vraagt op verschillende wijzen aandacht voor participatie, zoals bij de vergunningsaanvraag. In 2023 is, op basis van het participatiebeleid, een eerste hand gelegd aan een handreiking voor initiatiefnemers.
16B. Jeugdraad
De werkgroep Jeugd vanuit de raad houdt zich bezig met de organisatie van het spel Democracity, en de Kinderadviesraad en de mogelijkheid van jongerenparticipatie.
Spel Democracity
De leerlingen uit de groepen 7 van alle basisscholen in de gemeente zijn in de gelegenheid gesteld om het spel Democracity in de raadzaal van het gemeentehuis te spelen. Tijdens dit spel leren kinderen hoe onze democratie werkt. Ze gaan onderling fracties vormen en dan, door andere fracties te overtuigen van hun idee, samen een stad bouwen. Om het spel soepel te laten verlopen heeft de werkgroep een les ontwikkeld die in de week voorafgaande aan het spel aan de klas wordt gegeven. Leerlingen leren tijdens de les hoe bestuurlijk Nederland vormgegeven is. Het voordeel van de les is dat als de leerlingen het spel gaan spelen ze bijvoorbeeld weten wat een gemeenteraad is. Daardoor is er tijdens het spel meer ruimte voor standpuntbepaling en overtuiging van andere fracties/partijen, etc..
Kinderadviesraad
In navolging van de pilot Kinderraad ondersteund door Missing Chapter is de wens gepeild om te komen tot een Kinderadviesraad (KAR). Elke basisschool kan 2 leerlingen afvaardigen in de KAR. De KAR kan gevraagd en ongevraagd met een advies komen aan de gemeenteraad. Om tot advisering te komen zullen de leden zich verdiepen in het onderwerp en zo nodig extern informatie inwinnen. Op 20 april 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met de vorming van een Kinderadviesraad. Afgelopen schooljaar functioneerde de eerste Kinderadviesraad en telde 18 leden. De KAR heeft een eigen onderwerp gekozen waar advies over is uitgebracht. De gemeenteraad heeft het advies van de KAR overgenomen en hierover een motie aangenomen. Deze motie is door het college overgenomen en inmiddels zijn veel punten uit de motie uitgevoerd. Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces zijn de leden van de tweede KAR benoemd. In september is deze KAR van start gegaan.
Jongerenparticipatie
In 2023 is het ontwikkeltraject "Democracy Reloading" afgesloten. Dit was een project georganiseerd door Erasmus+ Jeugd en het Nederlands Jeugdinstituut. In dit traject wordt gewerkt aan het opzetten van betekenisvolle en duurzame jongerenparticipatie. Hierbij wordt kennis uitgewisseld tussen diverse andere gemeenten en een groep jongeren.
In 2023 zijn er diverse gesprekken gevoerd met jongeren over de manier waarop zij betrokken willen worden bij de gemeente en de thema's die hen bezighouden. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de jongerensoos in Roden. Daarnaast is er een thema-avond georganiseerd over klimaatverandering. Hier zijn veel positieve reacties op gekomen.